ΕΤΕΑΝ: Νέο πρόγραμμα ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας

Ειδήσεις, ΕΣΠΑ Τρίτη, Οκτώβριος 9, 2012

έο πρόγραμμα του Εθνικού Ταμείου Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ ΑΕ), το οποίο εγγυάται την έκδοση Εγγυητικών Επιστολών εκ μέρους των Τραπεζών, υπέρ των Μεσαίων, Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων ανακοινώθηκε σημερα και θα τεθεί σύντομα σε εφαρμογή.

Σε σχετική δήλωση του ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Κωστής Χατζηδάκης επισημαίνει ότι «σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία εξαντλούμε κάθε διαθέσιμη πηγή ρευστότητας για τις επιχειρήσεις», και προσθέτει: «Το νέο πρόγραμμα για την έκδοση εγγυητικών επιστολών προς τους προμηθευτές μικρομεσαίων επιχειρήσεων, είναι μια σημαντική πρωτοβουλία προς αυτήν την κατεύθυνση. Θα ακολουθήσουν και άλλες στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, με την πλήρη δραστηριοποίηση του ΕΤΕΑΝ σε υφιστάμενα και νέα προγράμματα, προκειμένου να διοχετευθεί η απαιτούμενη ρευστότητα στην αγορά. Το ΕΤΕΑΝ θα κάνει ό,τι μπορεί για να διοχετευθούν χωρίς καθυστερήσεις οι πιστώσεις που έχει στη διάθεση του, στην πραγματική οικονομία. Η επίτευξη συμφωνίας με τη τρόικα θα διευκολύνει τόσο τις προσπάθειες του υπουργείου, όσο και του ΕΤΕΑΝ για την αντιμετώπιση του μεγάλου αυτού ζητήματος».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Το νέο πρόγραμμα στοχεύει στην ενίσχυση των επιχειρήσεων, μέσω της χρήσης τραπεζικών Εγγυητικών Επιστολών που απευθύνονται στους προμηθευτές τους, προκειμένου να εξασφαλίζουν ροή αγαθών και υπηρεσιών
Θα υποστηρίζει υφιστάμενες, νέες και υπό σύσταση Μεσαίες, Μικρές και Πολύ Μικρές Επιχειρήσεις ενώ επιλέξιμες είναι όλων των κατηγοριών οι Εγγυητικές, καθώς και οι Εγγυητικές Επιστολές λήψης προκαταβολών έναντι κρατικών ενισχύσεων, υπέρ των επιχειρήσεων που έχουν ενταχθεί σε ανάλογα Προγράμματα.από αυτούς, χωρίς την χρήση κεφαλαίων.

Ο αρχικός Προϋπολογισμός ανέρχεται σε 45 εκ. ευρώ εγγυήσεις, καλύπτοντας Εγγυητικές Επιστολές συνολικού ύψους 90 εκ. ευρώ, καθώς το ποσοστό της προσφερόμενης εγγύησης από το ΕΤΕΑΝ ανέρχεται σε 50%.

Η διάρκεια εφαρμογής του προγράμματος ορίζεται μέχρι την εξάντληση του προϋπολογισμού του και όχι αργότερα από την 31.12.2013.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα (όροι, προϋποθέσεις και δικαιολογητικά) θα είναι διαθέσιμες σύντομα στην ιστοσελίδα του ΕΤΕΑΝ (www.etean.com.gr)και στις συνεργαζόμενες Τράπεζες.

Τι περιλαμβάνει το πακέτο των νέων μέτρων που αποφασίστηκαν από τη συγκυβέρνηση

Ειδήσεις, Οικονομία Πέμπτη, Σεπτέμβριος 27, 2012

Κατέληξαν τελικά σε συμφωνία οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί για τα νέα μέτρα. Τα βασικά σημεία του πακέτου, μετά από μια σύσκεψη που κράτησε περίπου 2,5 ώρες είναι:

Συντάξεις

Κύριες και επικουρικές συντάξεις: Κλιμακωτές μειώσεις

Δώρα συνταξιούχων: Καταργούνται εκτός του ΟΓΑ

Συντάξεις ΟΓΑ: Μειώνονται κατά 30 ευρώ

Εφάπαξ: Μειώνονται κατά 20-30% σε 22 Ταμεία. Επιπλέον, επιβάλλεται εισφορά σε όσους πήραν αυξημένο εφάπαξ τα προηγούμενα χρόνια….

Όρια ηλικίας: Αυξάνεται το γενικό όριο συνταξιοδότησης στα 67 από τα 65.

Έτη ασφάλισης: Αυξάνονται στα 20 από τα 15 έτη που απαιτούνται για τη συνταξιοδότηση.

Συντάξεις ανύπαντρων θυγατέρων: Πλαφόν στα 720 ευρώ.

Συνταξιούχοι ειδικών μισθολογίων: Μειώνονται λόγω της κατάργησης των ειδικών μισθολογίων.

Συντάξεις ενστόλων: Μείωσης λόγω κατάργηση της αυτόματης μισθολογικής προαγωγής

 

Φορολογία

Ελεύθεροι επαγγελματίες: Καταργείται το αφορολόγητο για τους ελεύθερους επαγγελματίες

Ενιαίος συντελεστής 30-35% για την φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών από το πρώτο ευρώ

Αύξηση της παρακράτησης φόρου στα εισοδήματα από εμπορικές επιχειρήσεις και ελευθέρια επαγγέλματα στο 20-25%

Αγρότες: Φορολόγηση με λογιστικό τρόπο (τήρηση βιβλίων)

Νέα φορολογική κλίμακα από 1η Ιανουαρίου 2013 με λιγότερα κλιμάκια για μισθωτούς συνταξιούχους

Μείωση του ανώτατου φορολογικού συντελεστή στο 30-35% για μισθωτούς-συνταξιούχους. Αφορά όσους δηλώνουν πάνω από 100.000 ευρώ.

 

Μισθολογικό κόστος στο Δημόσιο

Ειδικά μισθολόγια: Μειώνονται οι αποδοχές ένστολων, δικαστικών, γιατρών ΕΣΥ, διπλωματών κα.

Δώρα: Καταργούνται πλήρως τα δώρα (χριστουγέννων, πάσχα, επίδομα αδείας) στους δημοσίους υπαλλήλους

ΔΕΚΟ: Προχωρά η εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου στις ΔΕΚΟ

Εφεδρεία: Εφαρμόζεται νέου τύπου εργασιακή εφεδρεία στους δημοσίους υπαλλήλους με διαθεσιμότητα 15.000 υπαλλήλων τα επόμενα δύο χρόνια

Επιδόματα: Μείωση 50% των επιδομάτων για τμηματάρχες, διευθυντές και γενικούς διευθυντές

Μισθολογικές προαγωγές: Καταργούνται για τα σώματα ασφαλείας

 

Κοινωνικά επιδόματα

Προνοιακά επιδόματα: Θα δίνονται με εισοδηματικά κριτήρια

ΕΚΑΣ: Θα δίνεται μόνο σε όσους έχουν συμπληρώσει τα 64 έτη (από 60 που είναι σήμερα).

Εποχιακά επιδόματα: Πλήρης κατάργηση και αντικατάστασή τους με ειδικά επιδόματα ανεργίας

Νεφροπαθείς: Μείωση δαπανών για τη μετακίνησή τους

Φοροαπαλλαγές: Μειώνονται διάφορες φοροαπαλλαγές κοινωνικού χαρακτήρα. Διατηρούνται για αναπηρία άνω του 67%, τυφλούς και νεφροπαθείς

 

Υγεία

ΟΓΑ: Αυξάνονται οι εισφορές των συνταξιούχων του ΟΓΑ

Μειώνεται η φαρμακευτική δαπάνη

 

Δημόσιο – Δήμοι

Καταργούνται ή συγχωνεύονται νομικά πρόσωπα δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου

Εισιτήρια: Αυξάνεται η τιμή των εισιτηρίων στα Μέσα Μεταφοράς κατά 25%

ΚΑΠ: Μειώνονται οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι (ΚΑΠ)

Μειώνονται τα επενδυτικά κεφάλαια για τους Δήμους

 

Παιδεία

ΑΕΙ/ΤΕΙ: Συγχωνεύονται ή καταργούνται δεκάδες ιδρύματα

Δίδακτρα: Επιβάλλονται δίδακτρα σε μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών

Αναπληρωτές: Αυξάνονται οι ώρες διδασκαλίες ώστε να περιοριστεί ο αριθμός των καθηγητών

Δωρεάν βιβλία: Μειώνεται η δαπάνη για δωρεάν βιβλία σε ΑΕΙ/ΤΕΙ

 

Πηγή : imerisia.gr

Σε υψηλό διμήνου ανέρχεται το ευρώ, κάτω από το 6% τα ισπανικά ομόλογα

Οικονομία Παρασκευή, Σεπτέμβριος 7, 2012

Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο

Κλίμα αισιοδοξίας για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους δημιουργεί στους επενδυτές το νέο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων που ανακοίνωσε την Πέμπτη η ΕΚΤ.

Τα χρηματιστήρια σημειώνουν υψηλά κέρδη, το ευρώ ενισχύεται στο υψηλότερο επίπεδο των δύο τελευταίων μηνών, ενώ οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων υποχωρούν σε χαμηλότερα επίπεδα.

Το ευρώ σημειώνει κέρδη για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση και σήμερα, Παρασκευή, ανήλθε έως τα 1,2680 δολάρια, υψηλότερο επίπεδο από τις 29 Ιουνίου.

Ώθηση στο ενιαίο νόμισμα έδωσαν και τα στοιχεία για τις γερμανικές εξαγωγές, που σημείωσαν απρόσμενη αύξηση 0,5% τον Ιούλιο έναντι του Ιουνίου, όταν είχαν μειωθεί κατά 1,4%.

Στην αγορά ομολόγων, οι αποδόσεις σημειώνουν σημαντική πτώση, εξαιρουμένων των γερμανικών τίτλων.

Η απόδοση του ισπανικού 10ετούς ομολόγου αναφοράς υποχώρησε κάτω από το 6% για πρώτη φορά από τις 25 Μαΐου.

Συγκεκριμένα, υποχώρησε μέχρι το 5,98%. Στις 25 Ιουλίου είχε εκτοξευθεί στο υψηλό του 7,75%

 

Πηγή: http://in.gr

Κρήτη: Αφαίμαξη… απελπισμένων με παραμύθια για το ΕΣΠΑ!

ΕΣΠΑ Παρασκευή, Σεπτέμβριος 7, 2012

Θησαυρίζουν εκμεταλλευόμενοι το αδιέξοδο στο οποίο έχουν έρθει οι επιχειρηματίες. Ο λόγος για κάποιους απατεώνες, που βρίσκουν ευκαιρία και αποσπούν ποσά από επιχειρηματίες, «τάζοντάς» τους προγράμματα μέσω του ΕΣΠΑ!

Επιτήδειοι κάνουν χρυσές δουλειές εξαπατώντας πολίτες ότι δήθεν θα τους ενισχύσουν μέσω ΕΣΠΑ! Το τελευταίο διάστημα στο Ηράκλειο διάφοροι απατεώνες με τα χαρακτηριστικά «συμμορίας» χρησιμοποιούν τη μέθοδο του fishing – όπως είναι γνωστό στο Δίκτυο – αφού βάζουν τους επιχειρηματίες να τους πληρώσουν μικροποσά ώστε να μην … προκαλούν και να μην κινούν υποψίες.

Μικροποσά τα οποία βεβαια από πολλούς γίνονται μια γερή μπάζα! Συγκεκριμένοι άνθρωποι που επικαλούνται και ονόματα διαφόρων που το πιθανότερο είναι να είναι… άσχετοι και ανυποψίαστοι, γνωριμίες και θέσεις κλειδιά για να βοηθήσουν δήθεν επιχειρηματίες να μπουν στο ΕΣΠΑ γρήγορα, ανέξοδα και χωρίς να χρειαστεί να κάνουν τίποτα.

 

«Μέσω του ΕΣΠΑ μπορείτε να ξεπληρώσετε τα χρέη σας»! Αυτό τους λένε και ορισμένοι επιχειρηματίες έχουν… τσιμπήσει με αποτέλεσμα να μπαίνουν στη λογική συνδιαλλλαγής και να πληρώνουν … παράβολα ενώ τρέχουν να ανοίξουν λογαριασμό στις τράπεζες περιμένοντας τα κοινοτικά λεφτά.

Σύμφωνα με το cretalive.gr, οι απατεώνες επικαλούνται και ονόματα δημοσίων λειτουργών, λένε ότι έχουν άκρες στις τράπεζες, στις Διαχειριστικές Αρχές, στα δικαστήρια… και μπορούν να βγάλουν λεφτά από προγράμματα! «Το μόνο που έχεις να κανεις είναι να μας φέρεις ένα ποσό της τάξης των 200 περίπου ευρώ και 2-3 χαρτιά που χρειαζόμαστε και να ανοίξεις ένα λογαριασμό. Στις 15 Σεπτεμβρίου θα είναι τα λεφτά μεσα» είπαν σε επιχειρηματία που τους πίστεψε και πλήρωσε.

Όταν οι μέρες περνούσαν και τα άτομα που είχαν αρπάξει τα χρήματα είχαν εξαφανιστεί, ο επιχειρηματίας κατάλαβε ότι είχε πέσει θύμα απάτης, αλλά ήταν αργά…

Πηγή: http://www.newsit.gr/

Λογιστικό… λάθος οι σπατάλες στο ΑΠΘ

Λογιστικά - Φοροτεχνικά Παρασκευή, Σεπτέμβριος 7, 2012

Παραπλανητική χαρακτήρισε τη φραστική διατύπωση ορισμένων λογιστικών εγγραφών από τα επίμαχα 8,3 εκατ. ευρώ της εταιρείας Αξιοποίησης και Διαχείρισης της Περιουσίας του ΑΠΘ, ο πρύτανης Γιάννης Μυλόπουλος. Σε μία επεισοδιακή συνέντευξη Τύπου χθες στη Θεσσαλονίκη, όπου παρευρέθηκαν όλα τα μέλη της Συγκλήτου, λογομαχώντας σε ορισμένα χρονικά σημεία ακόμη και με τους δημοσιογράφους, ο πρύτανης επιχείρησε να παρουσιάσει το είδος αυτών των δαπανών.

Ωστόσο, διαφάνηκε ξεκάθαρα πως για ορισμένα ζητήματα, όπως λ.χ. για τα έργα στην Πανεπιστημιακή Κατασκήνωση της Καλλάνδρας Χαλκιδικής, κόστους 1,18 εκατ. ευρώ, υπάρχει ανοιχτή «κόντρα» με την προηγούμενη πρυτανική αρχή του Α. Μάνθου. Αυτός είναι και ο λόγος, που η σημερινή Πρυτανική Αρχή ανακοίνωσε πως ζητά ο διαχειριστικός έλεγχος, που θα πραγματοποιηθεί στο ΑΠΘ, εξαιτίας και των πρόσφατων αποκαλύψεων, να έχει βάθος πενταετίας. Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Μυλόπουλος απέδωσε τα δημοσιεύματα των ΜΜΕ σε αναληθή και ανακριβή πληροφόρηση.

 

Οι τουαλέτες

 

Για την περίφημη «τουαλέτα του Πρύτανη» διευκρίνισε πως δεν αφορά το κονδύλι των 30.000 ευρώ την ανακατασκευή μίας τουαλέτας, αλλά ενός μέρους του 7ου ορόφου με αρκετές τουαλέτες στο κτίριο διοίκησης του ΑΠΘ, καθώς και στην αποκατάσταση ζημίων από πυρκαγιά στον 1ο όροφο του ίδιου κτιριακού συγκροτήματος.

 

Για το ποσό των 526 χιλ. ευρώ, που αφορά στη δημιουργία ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων των ακινήτων του ΑΠΘ, αποκαλύφθηκε πως περιλαμβάνει 468 χιλ. ευρώ αμοιβών προσωπικού για το εν λόγω project και μόλις 57.800 ευρώ για την αγορά λογισμικού.

 

Για το κατάστημα στον ισόγειο χώρο του κτιρίου διοίκησης, με την επωνυμία, «Λογότυπος», που επί της ουσίας είναι βιβλιοπωλείο – χαρτοπωλείο και σημείο πώλησης ηλεκτρονικών ειδών, απαιτήθηκαν 235 χιλ. ευρώ για να δημιουργηθεί. Το σημείο πώλησης φέρεται να καλύπτει μαζί με τα συνοδά γραφεία – αποθήκες, σχεδόν 400 τ.μ., ενώ λειτουργεί από τον Οκτώβριο του 2011 με το μεγάλο μεικτό κέρδος του 30%, το οποίο όμως προκύπτει σε πολύ μεγάλο βαθμό από την πώληση φωτοτυπιών. Τέλος και για τα κυλικεία του ΑΠΘ αναδείχθηκε η υπόγεια σύγκρουση μεταξύ της πρώην και της νυν Πρυτανείας, καθώς ο κ. Μυλόπουλος επισήμανε ότι βρήκε, όταν ανέλαβε, έλλειμμα 1 εκατ. στον σχετικό κωδικό, ενώ τώρα από το κυλικείο της Νομικής και μόνο μένει καθαρό κέρδος 8.000 ευρώ μηνιαίως.

 

Πηγή:http://www.imerisia.gr

Καταργείται η Ειδική Γραμματεία ΕΣΠΑ και η Ειδική Γραμματεία για την Ανταγωνιστικότητα

ΕΣΠΑ Παρασκευή, Σεπτέμβριος 7, 2012

Εκδόθηκε η κοινή υπουργική απόφαση με την οποία καταργείται η Ειδική Γραμματεία Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ) και η Ειδική Γραμματεία για την Ανταγωνιστικότητα. Αντίστοιχα, καταργούνται και οι θέσεις μετακλητών ειδικών γραμματέων, οι οποίοι προΐστανται των συγκεκριμένων Ειδικών Γραμματειών.

Οι υπηρεσίες που συγκροτούν την Ειδική Γραμματεία ΕΣΠΑ μεταφέρονται ως σύνολο αρμοδιοτήτων, οργάνων, θέσεων και προσωπικού, στη Γενική Γραμματεία Επενδύσεων και Ανάπτυξης του υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, υπαγόμενες στη Γενική Διεύθυνση Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, Περιφερειακής Πολιτικής και Δημοσίων Επενδύσεων και όπου, στη νομοθεσία, προβλέπεται αρμοδιότητα του ειδικού γραμματέα ΕΣΠΑ η αρμοδιότητα αυτή ασκείται από τον γενικό γραμματέα Επενδύσεων και Ανάπτυξης.

Επίσης και η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα» και η Διεύθυνση Προώθησης της Ανταγωνιστικότητας μεταφέρονται, ως σύνολο αρμοδιοτήτων, οργάνων, θέσεων και προσωπικού, στη Γενική Γραμματεία Επενδύσεων και Ανάπτυξης του υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και αντίστοιχα, η αρμοδιότητα του ειδικού γραμματέα για την Ανταγωνιστικότητα, θα ασκείται από τον γενικό γραμματέα Επενδύσεων και Ανάπτυξης.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

 

Πηγή:www.capital.gr